Liefde zoekt een weg (familie-opstellingen)
Familie-opstellingen, een therapievorm ontwikkeld door Bert Hellinger, wordt gedaan in een groep van minimaal 10 personen. Representanten (gekozen uit de aanwezigen) vertegenwoordigen familieleden om dat wat in de betreffende familie speelt: a. helder te krijgen, en b. op te lossen. Ieder van ons behoort tot een familie-systeem dat groter is dan het gezin van herkomst. In een dergelijk systeem kunnen verstrikkingen ontstaan wanneer bijvoorbeeld:
- er geen respect is voor de natuurlijke orde;
- niet iedereen recht heeft op een plek;
- er geen balans is tussen geven en nemen.
In families worden mensen uitgestoten of juist teveel vastgehouden, overledenen worden niet voldoende geëerd, informatie wordt achtergehouden (geheimen) of kinderen werden gedwongen de ouderrol op zich te nemen. Vanuit deze transgenerationele dynamieken kunnen onbewuste patronen ontstaan die tot (psychosomatische) klachten kunnen leiden.
Familie-opstellingen werpt een blik in het familie-systeem, ver terug in de generaties. Deze informatie komt vanuit de representanten. Een opstelling kan een bepaalde visie op zijn kop zetten. Het doel van een familie-opstelling is: de verstrikkingen inzichtelijk te maken, herstel van de natuurlijke orde, herstel van de balans tussen geven en nemen en herstel van het recht op je plek.
Dit alles met het doel dat ‘de liefde weer kan stromen’ (Hellinger).
Serie van 5 bijeenkomsten via St. Gilde Zutphen
Familie-opstellingen wordt gedaan in een groep van circa 10 personen, waarbij ten eerste wordt gekeken naar wat er (soms om onverklaarbare redenen) mis is gegaan in een familie. Ben je verstoten, of uit jezelf weggegaan of voel je je juist (te) verantwoordelijk voor alles en iedereen? Waarom werken relaties niet? Dit soort ‘verstrikkingen’ kunnen… Lees verder op de site van het Gilde Zutphen